Hoeveel levert het op om naar het werk te fietsen? En hoe lang duurt het voor je een elektrische fiets hebt terugverdiend?
15 procent van de Vlamingen fietst regelmatig naar het
werk. Dat zijn er dubbel zo veel als vijf jaar geleden. Dat doen ze niet
alleen om de files te vermijden, er valt ook wat mee te verdienen.
Kan ik een vergoeding krijgen als ik met de fiets naar het werk ga?
Aanvulling Fietser.be: in velomobieltermen: 50 km woon-werk afstand is steeds couranter dank zij onze eWAW, dit betekent een compleet vrijgestelde fietsvergoeding van ca. 5000 euro per jaar.
Is mijn werkgever verplicht om een fietsvergoeding te betalen?
“De fietsvergoeding werd destijds geïntroduceerd als een gunst van de werkgever, maar is ondertussen in steeds meer sectoren een recht geworden”, stelt Dirk Wijns van het hr-ondersteuningsbedrijf Acerta vast. “Vanaf 1 juli 2020 zullen de 450.000 bedienden van PC 200, het Aanvullend Paritair Comité voor bedienden, recht hebben op een fietsvergoeding als ze met de fiets naar het werk komen. Werkgevers moeten minstens 0,10 euro per kilometer betalen voor trajecten vanaf 3 kilometer, met een maximum van 40 kilometer per dag. Ook in verschillende andere sectoren stond de fietsvergoeding op het programma van de cao-onderhandelingen voor 2019-2020. De arbeiders van de metaalsector kunnen vanaf 1 januari 2020 een fietsvergoeding van minimaal 0,15 euro per kilometer krijgen. In de ziekenhuissector hebben fietsende werknemers sinds 1 januari 2019 recht op het fiscaal vrijgestelde maximumbedrag van 0,24 euro per kilometer.”Speel ik mijn woon-werkvergoeding kwijt als ik een fietsvergoeding vraag?
Voor elk traject kunt u slechts één fiscaal vrijgestelde vergoeding krijgen. Combineert u verschillende vervoerswijzen, dan kunt u de respectievelijke vergoedingen cumuleren. Rijdt u iedere dag met de fiets naar het station en dan verder met de trein, dan kunt u voor iedere getrapte kilometer een fietsvergoeding krijgen in combinatie met een tussenkomst voor het openbaar vervoer. De terugbetaling van uw abonnement is fiscaal vrijgesteld.Wisselt u af tussen de auto en de fiets, dan kunt u de belastingvrije fietsvergoeding combineren met een woon-werkvergoeding voor uw auto. Het bedrag van de tussenkomst voor uw auto is sectorieel bepaald. In de meeste gevallen is het een percentage van de prijs voor een treinticket voor dezelfde afstand. Vergoedingen voor woon-werkverkeer met de auto zijn fiscaal vrijgesteld tot maximaal 410 euro per jaar of 34 euro per maand.
Heb ik recht op een fietsvergoeding als ik een bedrijfsfiets heb?
Fiscaal gezien is het perfect mogelijk om een fietsvergoeding te betalen aan werknemers met een bedrijfsfiets. “Maar dat betekent nog niet dat uw werkgever daartoe verplicht is”, zegt Dirk Wijns. “In de ziekenhuissector bijvoorbeeld moeten werkgevers geen fietsvergoeding betalen als ze een bedrijfsfiets aanbieden, al dan niet via leasing. Het staat een werkgever uiteraard vrij om dat wel te doen.”Kan ik een fietsvergoeding krijgen als ik al een bedrijfswagen heb?
“Dat kan, maar de werkgever moet dit niet altijd toestaan”, zegt Dirk Wijns. Hebt u een bedrijfswagen en ontvangt u een fietsvergoeding voor de dagen dat u met de fiets naar het werk gaat, dan zal de fiscus u niets in de weg leggen. De fietsvergoeding is dan belastingvrij tot 0,24 euro per afgelegde kilometer, de bedrijfswagen behoudt zijn normale fiscale regime.Moet ik belasting betalen op een bedrijfsfiets?
Nee, hebt u een bedrijfsfiets, dan vindt u op uw loonbrief geen belastbaar ‘voordeel alle aard’ (VAA), op voorwaarde dat u de fiets geregeld gebruikt voor uw woon-werkverkeer. Dat geldt voor alle types van fietsen: stadsfietsen, mountainbikes, elektrische fietsen, speedpedelecs, leasefietsen …Op welke termijn kan ik de prijs van een elektrische fiets terugverdienen?
Wie geregeld met de fiets naar het werk gaat, kan een elektrische fiets in twee tot drie jaar terugverdienen. Als u bijvoorbeeld 200 dagen per jaar een traject van 20 kilometer woon-werkverkeer (heen en terug) aflegt, dan kunt u in een jaar tijd een fietsvergoeding van 960 euro bijeen trappen. Kost uw fiets tussen 1.500 en 3.000 euro, dan bent u in twee tot drie jaar uit de kosten.“In het kader van een zogeheten cafetariaplan gaat dat een stuk sneller’, voegt Dirk Wijns daaraan toe. “Werknemers die 2.000 euro brutoloon of een loonbonus inruilen voor een bedrijfsfiets, leveren slechts ongeveer de helft van het nettoloon in. Voor de werknemer uit ons voorbeeld zal de fiets dan al in één tot twee jaar terugverdiend zijn.”
Gelden deze fietsvoordelen ook voor zelfstandigen?
“De belastingvrije fietsvergoeding van 24 cent per kilometer voor het woon-werkverkeer geldt ook voor zelfstandige bedrijfsleiders”, zegt Jef Wellens van Wolters Kluwer. “Eenmanszaken komen niet in aanmerking.”Daarnaast kunnen zelfstandigen ook met een bedrijfsfiets rijden. “Wordt de fiets gebruikt voor het woon-werkverkeer, dan is daar voor de bedrijfsleider geen belastbaar voordeel aan verbonden. Bovendien zijn de afschrijving en de andere fietskosten dan fiscaal aftrekbaar als bedrijfskosten. In 2019 geldt hiervoor nog de verhoogde fiscale aftrek van 120 procent, vanaf 2020 valt het aftrekpercentage voor vennootschappen terug tot 100 procent.”
Aanvulling Fietser.be:
Vanaf 2020 daalt de fiscale aftrekbaarheid voor vennootschappen van 120% tot 100%, on the bright side kunnen vanaf dan ook éénmanszaken van dezelfde 100% belastingaftrek genieten.