woensdag 24 februari 2021

Tweedehands Te Koop: 2 x Feetz Bakfietsen (Sold / Verkocht)


De Feetz is een kanteldriewieler, je neigt dus in de bochten. Dit fietst vrij vergelijkbaar met een tweewieler, maar is verrassend stabieler. Zeker in de sneeuw of andere gladheid is dit een unieke, aangename fiets. De stabiliteit en compactheid is ongeëvenaard. 

Veel later werd dit ook gedaan door oa. Butchers & Bicycles, HNF-Nicolai CD1,...

 

 

De Dynamische Driewieler.

 

 Nog genialer dan het kanteldriewielerprincipe is de opklapstand - parkeerstand - wandelstand:

https://fietsbult.files.wordpress.com/2012/09/feetz.jpg 

De meest perfecte klant die we ooit hiervoor hadden was een krantenbezorger: voetpad op en af, stabiel met groot gewicht. In mijn eigen gezin werd ie gebruikt met een rieten mand voorop, waar de maxi cosi in paste, of twee kinderen. Safer dan een tweewieler, meer handelbaar dan een bakfiets.

De Feetz was een geniaal ontwerp, uitstekend uitgevoerd, maar nauwelijks vermarkt. De maker had geen zin om er mee te gaan leuren, en voor een robuuste distributieketen via de reguliere fietsenwinkels was er geen marge. De vervaardiging zelf in Nederland was vrij duur. Als daar een kost bijkomt voor marketing en distributie, kom je uit op een consumentenkost zoals de Butchers & Bicycles (5700,00 €!). Dat is anno 2021 op het acceptabele af, maar in 2008 nog helemaal niet. 

Aangezien wijzelf, zeker in die tijd, helemaal niet gehinderd werden door enige commerciële neigingen, verdeelden wij  de Feetz wél, uit pure fascinatie voor de techniek. Uiteindelijk is het merk ten onder gegaan aan de verkoop van de rechten aan een bedrijf dat zijn tanden stuk beet op de moeilijke markt van avant-garde fietsen.

Deze unieke kanteldriewielers mogen weg voor 450 € per stuk, met de aluminium kist.

Profiteer er van, 't zijn de laatste.

 
 


Technisch:

Beide fietsen zijn voorzien van de heavy duty Sturmey RX-RK5 tandem-versnellingsnaaf, dus sterk genoeg voor een e-assist.

Bedrijfszekere trommelremmen links, rechts en achteraan, met parkeerrem. 

Beide fietsen zijn in gebruikte, maar goede toestand.

Elektrisch rijden?

Dat kan. We kunnen deze Feetzen upgraden tot een ebike. Om technische redenen is er maar één systeem dat daar voor in aanmerking komt. Dat is de Pendix: één van de meest high-end elektrische fietsaandrijvingen. Dit zal iets minder dan 2000 € kosten, incl. montage, programmering, BTW.

Rieten mand?

We hebben nog één rieten mand liggen. Daarmee maak je van de Feetz een super safe vervoermiddel voor kleine - en grotere - kinderen. 

 

 

Waar kopen?

Eén exemplaar staat bij eigenares Isabel (0472 73 40 33), een andere bij Fietser.be (0468 10 10 13), beide in Gent.