dinsdag 7 januari 2020

WAW4 scharnieren upgrade op WAW3


Een opvallende vernieuwing door Katanga aan de vierde generatie WAW was het aluminium scharniersysteem op het cockpit-deksel. De scharnieren houden het deksel stabiel bij het in- en uitstappen en bij zijwind - openen en sluiten gaat magnetisch. Bovendien is het deksel in een fractie van een seconde afneembaar door het in een hoek van 45° te kantelen.
Hoewel ik het indertijd wel geniaal maar niet zo hoognodig vond, kan ik me ondertussen nog moeilijk bezighouden met het los- en vastmaken van een zwerm velcrostrips.


De CNC-gefreesde scharnieren zijn niet alleen prachtig vormgegeven, ze hebben ook het gebruik van de WAW als mobiliteitsmiddel veranderd. Fietspendelaars laten de koepel nu dikwijls een heel jaar op het deksel zitten voor de vélotaf  's morgens en 's avonds, om dan voor een plezierrit meteen de hele combinatie van koepel plus deksel thuis te laten en lekker open te fietsen.

We kregen al tientallen keren de vraag of we een bepaalde velomobiel konden upgraden naar het WAW4-scharniersysteem. Het is te doen maar nogal bewerkelijk en in bedrijfsuren dus duur. WAW3-rijder Ludo Holtappels nam het heft in handen, schafte zich een setje WAW4 scharnieren, spiegelsteunen en advies aan, en bouwde zijn WAW151 eigenhandig om naar het nieuwe systeem.

Mooie handgemaakte aluminium tussenstukken van het vertikale langsvlak naar de ronding van de body.

Vakmanschap!

Op de WAW4  hebben we sinds enkele jaren de fenomenale Busch & Mueller IQ X E als verstraler. Ludo monteerde twee stuks op zijn WAW151, bovendien op de ideale plaats: zo breed en hoog mogelijk.Dit is wat je noemt zwaar licht. De Philips Saferide was al 80 lux, de twee IQ X E's voegen daar nog 150 lux aan toe - élk! Alledrie hebben trouwens een deskundig afgetopte lichtbundel zodat tegenliggers niet verblind worden.
In die vormgeving van de lens zit trouwens het kwaliteitsverschil met de goedkope Chinese lumenkanonnen.Felle verlichting van de zijkanten, laag genoeg zodat de rijder niet verblind wordt.


Mooie controls mogen niet ontbreken.WAW151 ziet er geweldig uit voor zijn leeftijd.

carbon achterlichtsteuntje en broekbeschermer

Link naar de fotopagina WAWistas