vrijdag 10 augustus 2018

What would Hundertwasser do?

Onderstaande scans komen uit een monografie van Friedensreich Hundertwasser. Tijdens mijn studies en architectuurpraktijk was ik teveel bezig met de waan van de dag, zodat ik deze visionaire architect-schilder toen niet genoeg naar waarde schatte. Na een wereldfietsreis wilde ik niet meer bouwen in een land dat al vol stond, voor mensen die al alles hebben. Vanaf dan heb ik mijn leven voornamelijk gewijd aan het ontwerpen van fietsen: bewegingsvrijheid binnen de ecologische grenzen van de mens.

De tekst uit 1989 is relevanter dan ooit.

Op het kleine plaatje links staat de oorspronkelijke verbrandingsoven Spittelau, Wenen. Op het grote beeld ziet u welke onvoorstelbare transformatie Hundertwasser gerealiseerd heeft.

Wat zou Hundertwasser aangevangen hebben met een schaal-anomalie als de SUV - een voorlopig hoogtepunt van de homo rapiens?

Net als architectuur kunnen we een voortbewegingstoestel zien als een derde huid. Een beschermend pak, perfect op schaal van het lichaam. Gevormd als soepele interface tussen de mens en zijn medium: de vrije mens is een vis in de lucht.