woensdag 11 oktober 2017

Koga custom elektrische fiets

We bouwden deze elektrische fiets op basis van een lichte Koga. Het programma was: zo subtiel mogelijk, voor sportief fietstoeren maar met occasionele hulp bergop.We kozen voor een lichte voorwielmotor met sperlager, die de fiets zo intact mogelijk houdt.


 

De fiets rijdt nog steeds heerlijk licht. Met de motor uit kan je niet zeggen dat er enig verschil te merken valt - en dat was de bedoeling.

De voorwielmotor is slechts een goeie kilo zwaarder dan de vroegere dynamonaaf. Dank zij een intern sperlager (eenrichtingslager) hindert deze motor niet bij het fietsen.  De ondersteuning zelf varieert van modest tot krachtig, het schakelen gaat in alle standen vlot. De XT derailleurs zijn dan ook goed spul.

  
De  originele bagagedrager werd aangepast voor een lichte lithium-ion batterij én afneembare Ortliebtassen. De lichten werden omgebouwd naar gelijkstroom van de grote batterij. 

Voorwielmotoren hebben een mindere reputatie dan middenmotoren. Voor ons clienteel van intensieve pendelaars gebruikten we die de laatste jaren nog zelden, maar voor lichte toepassingen is het wel een fijne oplossing.