maandag 11 juni 2018

HP Velotechnik Scorpion FX trike electrische upgrade met Fietser Velomobielmotor en RohloffDe HP Velotechnik Scorpion FX mag dan niet de meest blitse fiets zijn, voor de eigenares bleek het een uitkomst voor een reeks gezondheids- en mobiliteitsproblemen. Voor deze avontuurlijke fietsster mocht het stilaan wat meer zijn en we bouwden op basis van deze - misschien wat belegen maar wel stevige - trike een robuuste wereldreisfiets. De oude BionX werd er uit gegooid en vervangen door een smoothe Fietser.be velomobielmotor met PAS-sensor, in onze favoriete combinatie met onze favoriete versnellingssysteem voor kilometervreters (*): de Rohloff 14-versnellingsbak.

(*) of kilometerfijnproevers?


 De draagbeugel van HP Velotechnik is stevig ontworpen en die konden we dan ook recupereren om een dikke 36V17A lithium-ion batterij op te monteren, met een 4A lader.


Met een mooie zwarte Rohloff is ie klaar voor de wereld. Vanwege de geringe grondspeling onder de as van het ETRTO 406 achterwiel leidden we de kabels naar boven.

 Onze beide huidige velomobielmotoren werden ontwikkeld in samenwerking met en geleverd door Swyff, een kleine Belgische fabrikant van praktische elektrische fietsen. Let op de extra torsie-arm / lastarm die het moment van de draaiende motor opvangt.


 In dit geval kozen we voor onze velomobielmotor op basis van de Bafang, met PAS-sensor. Deze geeft eerder vermogen dan de krachtgestuurde velomobielmotor op basis van de Tongsheng TSDZ2 met torsiesensor. Vanwege haar fysieke conditie kan de rijdster de power en lage drempelwaarde van de Bafang appreciëren.


 Freeswerk wordt niet sexier dan dit :-)
60 tands hol kettingblad voor een optimale kettinglijn.


Omdat het schakelen met de halve handgreep van de Rohloff niet zo goed ging voor deze dame met een dystrofische aandoening, verbouwden we de Rohloff gripshift met het lange handvat uit de Orca, geproduceerd door Flevobike Technology.

Rebecca vertrok onmiddellijk na installatie naar Andalusië en stuurde enkele foto's door:

Sevilla is een stuk onveiliger sinds ik hier “laag rondvlieg” 🙃 M.a.w., dolle pret! Heel Azië wil met mij op de foto en de Spanjaarden lusten er ook wel pap van, van zo’n trike.


Gisteren naar Ronda afgezakt in de arena van de toreadors en de toelating gekregen om met de trike binnen te rijden (zonder de stieren 😉). De trike doet het super! Hier en daar de power al eens kunnen uittesten en dat voelt alsof ik door de boter trap.